Skogsdagar 19-29/9 2024

Naturskyddsföreningens skogsdagar 19 – 29 september 2024 


Informationsmöte

Vad händer med Hertsölandets naturreservat?

I det ursprungliga naturreservatsbeslutet skrevs in en punkt om att det i framtiden skulle vara öppet för att dra en väg genom området. Nu är det aktuellt dels med ett nytt bostadsområde, Hertsöheden, alldeles intill reservatet, en kraftledning och dragning av Norrleden för tung trafik som kan komma att påverka området. Därför har kommunen beslutat att utreda en ombildning av naturreservatet Ormberget – Hertsölandet.

Vad innebär det? Är de strikt skyddade områdena fortsatt skyddade? Finns områden som behöver bättre skydd? Kan vi bidra med att inventera och rapportera hotade arter och viktiga naturvärden? Kan vi påverka processen?

Örjan Spansk, kommunekolog, som fått i uppdrag att göra utredningen, kommer och berättar för oss om naturreservatsombildningen och vilka områden som kan komma att påverkas.

Tid: Torsdag 19/9 kl 19.00 
Plats: IOGT-huset vid Köpmantorget. Lilla salen, en trappa upp.  

Kontaktperson: Lars Andersson, 076 – 789 59 64

 

Visningsvandring

Vad händer med Hertsölandets naturreservat?

Vi gör en fyra kilometers vandring genom ett område som kan komma att påverkas av kommunens exploateringsplaner.

Vi går bitvis längs Hertsöleden och gör utvikningar i naturen runt om och delar med oss av varandras kunskaper. Längs vägen ser vi skiftande skogar, från enformiga skogar till varierad gammelskog med knotiga träd och ”höghusrakor” med många hackspettbon. Därefter rast och samtal vid elden invid Hertsöträsket. 

Ta med matsäck och kläder efter väder!

Tid: Söndag 22/9 kl 10.00 
Plats: Samling på platsen i vinkelkurvan i skogen halvvägs till Hertsöträskets raststuga. Sväng in från Lövskärsvägen vid vägskylten.  

Kontaktperson: Lars Andersson, 076 – 789 59 64 

 

Introduktionsdag om inventering

Naturvärden i Hertsölandets naturreservat

Du som är intresserade av att bidra i inventering av arter i naturreservatet är varmt välkommen! Nu på hösten är det särskilt givande att inventera svampar, men även lavar och mossor. Vi går igenom hur vi rapporterar i Artportalen och var det kan vara bäst att börja, hur vi kan inventera tillsammans eller på egen hand när det passar.  

Vi kan även notera var det finns fina skogsbiotoper och rikligt av gamla träd och död ved för ytterligare uppföljningar 2025. Till våren och sommaren återkommer vi för fågellivet och kärlväxtfloran. 

Tid: Söndag 29/9 kl 10.00 
Plats: Samling på platsen i vinkelkurvan i skogen halvvägs till Hertsöträskets raststuga. Sväng in från Lövskärsvägen vid vägskylten.  

Kontaktperson: Lars Andersson, 076 – 789 59 64

-- 

Många hälsningar från

Lars 

 

Lars Andersson, Luleå

larsansgpost@gmail.com 

076 - 789 59 64